Frukt & grönsaker/ Hedelmiä & vihanneksia

Äter ni frukt & grönsaker?
Nu då vintern är på kommande vore det bra att äta lite extra frukt & grönsaker.
Veckans utmaning:skynda inte förbi grönsakerna i butiken. Stanna upp, ta en titt i lugn och ro och utmana dig själv, prova t.ex en ny frukt eller grönsak denna vecka.

Syöttekö hedelmiä & vihanneksia?
Nyt kun talvi on tulossa olisi hyvä syödä vähän ylimääräisiä hedelmiä & vihanneksia.
Viikon haaste: älkää kiirehtikö kaupan vihannes osaston ohi. Katselkaa rauhassa ja haastakaa itsenne, kokeilkaa esimerkiksi uutta hedelmää tai vihannesta tällä viikolla.

9 thoughts on “Frukt & grönsaker/ Hedelmiä & vihanneksia

  1. Tack för fruktinspirationen Bettina. Jag skall botanisera i frukt- och grönsakshyllorna ikväll 🙂
    Borde ju lära mig äta avocado, men hur skall jag tillreda den och med vad skall jag äta den?? Någon som har tips?

  2. Avocado e jättegott och nyttigt! Den kan man dessutom använda på många olika sätt och behöver inte mycket bearbetning. En mogen avocado är lite mjuk när man trycker på skalet, ändå inte supermjuk och definitivt inte stenhård. Jag tycker om att dela den på två på längden, ta ut stenen och fylla den lilla gropen med kall-/varmrökt lax eller räkor och göra en liten jugurt sås med peppar, salt och citronsaft och -skal. Alternativt kan man gröpa ur innandömet, mosa det fint och smaksätta med cirtonsaft och salt. I den ljuvliga mosen kan man dippa allt möjligt gott, tex rågchips. Ett annat bra tips är att skära avocadon i tärningar, skära söta tomater i lika stora kuber, blanda med salt, peppar, olivolja och evt. örter och njuta som sådan eller med någon proteinkälla som t.ex. lufttorrkad skinka. Nam! 🙂

    • Tack Anna, för mycket goda tips! Jag tycker själv också det är mycket viktigt att avocadon inte är för hård, hellre lite mjuk och gillar att lägga kuber i salladen med citronsaft och havssalt med örter på. Det blir mycket gott som Anna sade i komination med t.ex kall-/varmrökt lax. Prova!

  3. Tusen tack Anna för dina tips 🙂 Jag skall genast testa på något av dina förslag. Jag har ätit avocado senast för några år sedan och då just med någon form av räkgrej, men gillade det inte då. Tror jag skall göra ett nytt försök nu under helgen med kallrökt lax och räkor eller lägga i salladen. Återkommer med rapport om hur det smakade 🙂

    • Bra Nina, roligt att du provar pånytt. Ibland brukar det vara så att då man vågar prova på lite annorlunda sätt kan den smaka. Egentligen smakar avocadon i sig inte väldigt mycket så det är viktigt att smaksätta den tycker jag. Som yngre gillade jag inte heller avocado men nuförtiden brukar jag t.om dela den som sådan, ta ut kärnan och lägga herbamare kryddan (en blandning av havssalt, 12 färska ekologiska örter samt grönsaker) & citronsaft på och äta innehållet som sådant med en liten sked. Nam:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *